Nepraleiskite progos – savaitgalį Palangoje lis gintarais

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2024-05-08 19:51
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Palangos m.

Ar teko kada patirti tikrą gintaro lietų? Šią atrakciją patyrusieji vienbalsiai tvirtina, jog nepakartojami potyriai bei puiki nuotaika – garantuota, todėl šį savaitgalį išties verta atvykti į Gintarinį savaitgalį mininčią bei gausybę tik pajūriui būdingų pramogų žadančią Palangą.

Gintarinis šurmulys

Jau tapo tradicija gegužę į Palangą sukviesti visus, kuriems patinka gintaras, bei pasiūlyti jiems pasinerti į išskirtines pajūrietiškas linksmybes. Gintarinis savaitgalis gegužės 11-12 dienomis jų žada išties daug ir įspūdingų.

Jau 16-tą kartą į Palangą pramogautojus sukviečianti šventė šiemet bus išskirtinė – pramogautojai bus pakviesti ne tik sudalyvauti atrakcijose, bet ir daugiau sužinoti apie gintarą, jo rinkimo tradicijas, apdirbimą, taip pat – apie gintaro medicinines, gydomąsias ir ezoterines savybes, jo naudojimą buityje, medicinoje, puošyboje, kulinarijoje, juvelyriką, prisiminti senąsias lietuvių legendas.

Penktadienį aikštėje ties Kurhauzu įsikurs ir visą savaitgalį šurmuliuos Gintaro kiemas. Čia, be kitų įdomybių, smalsuolių lauks Gintarinių rekordų ekspozicija – bus eksponuojamas didžiausius Lietuvoje Gintarinis margutis, įspūdingo dydžio Gintarinė stinta, ilgiausias gintaro vėrinys, išskirtinė gintaro suknelė ir kt.

Tačiau didžiausios linksmybės Palangoje prasidės šeštadienį – 13 val. Jūratės ir Kastyčio skvere paskelbus šventės pradžią, Palanga prisipildys gintarinio šurmulio.

Gintaro meistarnė

Jūratės ir Kastyčio skvere įsikūrus „Gintaro meistarnė“, kurioje gintaro apdirbimo meistrai demonstruos ir mokys norinčius perprasti vadinamojo Lietuvos aukso apdirbimo amato subtilybes.

Gintaro meistarnė rengiama jau ketvirtą kartą, ir kaskart ji sulaukia didžiulio pramogautojų susidomėjimo. Tačiau šįkart, pasak tautodailininko Alberto Bukausko, ji bus didesnė, nei įprastai. „Labiau išplėtojome tematiką, tad siūlysime daugiau ir įvairesnių veiklų“, - sakė pašnekovas. Tad šįkart meistarnėje bus ne tik gintaro, bet ir kitų tradicinių medžiagų, puikiai derančių su vadinamuoju Lietuvos auksu.

Meistarnėje bus demonstruojamas lino apdirbimas – šukavimas, pynimas, vijimas į siūlą, ant kurio bus galima suverti gintaro gabalėlius. Keramikos meistrai demonstruos lipdymo iš molio galimybes bei subtilybes ir, žinoma, keramikos gaminių dekoravimo gintaru subtilybes. Odos dirbinių meistrai pamokys, kaip papuošti odinius dirbinius gintarais, iškalti juose patinkantį ženklą bei pasigaminti talismaną. O norinčiųjų pasigaminti gintaru puoštą žiedą ar pakabuką lauks ir patarimų nešykštės žalvario meistrai.

Dėmesio vertas bus ir gintaro sveikatinimo galimybių pristatymas – visi žino, jog vadinamasis Lietuvos auksas gali būti naudojamas ne tik puošybai, bet ir sveikatinimui. Pavyzdžiui, masažams, pirtyse ar kitur.

Atskiro pramogautojų dėmesio vertas ir gintaro dulkių deginimas – jei oro sąlygos leis, šis įspūdingas reginys smalsuolių lauks pajūryje.

Be abejonės, šventės svečiams bus sudarytos galimybės ir patiems pamėginti apdirbti gintarą – pašlifuoti, poliruoti, išgręžti, įverti į gintariuką virvutę, ją surišti bei pasigaminti mielą pakabuką.

Beje, renginio metu bus demonstruojama ir iš Vilniaus atgabenta senovinė gintaro apdirbimo pompa – įrenginys, skirtas gręžti gintarą.

Apsilankiusieji Meistarnėje galės nusilipdyti ir keraminę birbynę, pasigaminti gintaro pakabuką ar susiverti gintarinę apyrankę. Visomis reikiamomis medžiagomis nemokamai aprūpins Meistarnės organizatoriai. „Daug maloniau, nei nusipirkti, yra savo rankomis pasigaminti daikčiuką – susikurti pakabuką, susiverti apyrankę ar kt. Toks ir yra Meistarnės tikslas - pasidaryk pats ir išeik laimingas, pasipuošęs“, - šypsojosi A. Bukauskas.

Gintarinių karolių rekordas

Didžiausia Meistarnės atrakcija neabejotinai taps rekordo, prie kurio galės prisidėti visi norintys, siekimas. „Šiais metais Palanga mini 200 metų jubiliejų nuo dienos, kada grafas Mykolas Tiškevičius susidomėjo Lietuvos pajūriu ir, įžvelgęs čia puikių plėtros galimybių, įsigijo Palangos valdą bei pradėjo čia kurti kurortą. Norėdami tai paminėti, Gintarinio savaitgalio svečius pakviesime drauge verti rekordinio ilgio – 200 metrų – gintaro karolius. Kiekvieno dalyvio prašysime suverti vieno metro ilgio gintaro vėrinį, o renginio pabaigoje matuosime, kokio ilgio karolius bendromis jėgomis suvėrėme“, - sakė A. Bukauskas.

Gintaravimo paslaptys

Nestigs Gintarinio savaitgalio metu ir daugiau įdomių pramogų. Viena iš jų - speciali muzikinė programa apie gintarautojus – „Gintarautojų vėjai“, kurią aikštėje prie Kurhauzo 14 val. pristatys folkloro ansamblis „Mėguva“.

„Gintaravimas įtrauktas į nematerialaus kultūros paveldo sąvadą kaip respublikinė vertybė, tad mūsų ansamblis parengė koncertinę programą apie gintaravimą, kurią pristatysime Gintarinio savaitgalio svečiams – tai bus pasakojimai apie gintaro gaudymą, apipinti pajūrio krašto dainomis ir šokiais“, - sakė Zita Baniulaitytė, folkloro kolektyvo „Mėguva“ vadovė.

Jos teigimu, kiekvienas palangiškis turi asmeninės gintaro gaudymo patirties, tačiau Palangoje bei Šventojoje yra ir ypatingų gintaro gaudytojų, kurių pasakojimai, atskleidžiamos kai kurios gintaro gaudymo paslaptys tikrai verti dėmesio. „Puikiai gintaravimą išmanantys kurorto gyventojai patvirtins – norint gintarauti, reikia žinoti, kokie turi būtų vėjai, kada eiti prie jūros. Apie tai kalbėsime koncertinės pažintinės programos metu. Aišku, visko negalime išduoti – tai reikia patirti patiems. Pasakysime tik tiek, kiek galima“, - šypsojosi Z. Baniulaitytė.

Pasiklausyti tikrai bus įdomu. „Ansamblio dintarautojai ohoho kokių įdomių nuotykių, susijusių su gintaro gaudymu ar kasimu, jaunystėje yra turėję. Kiekvienas palangiškis galėtų pasakoti ir pasakoti savo patirtis, bet per valandą visko neišsakysi. Reikia pačiam išbandyti, labai mylėti jūrą ir gintarą, išmanyti jo vertę bei žinoti, kad šis mineralas palangiškiams labai priimtinas ir mielas nešioti“, - neabejojo folkloro kolektyvo „Mėguva“ vadovė.

Gintaro muziejaus edukacijos

Palangos gintaro muziejus taip pat jungiasi į Gintarinio savaitgalio linksmybes bei lankytojams pristatys savo jubiliejinę parodą bei organizuos dvi edukacines programas - „Nuo gintaringo miško iki įvairiaspalvės mozaikos“ ir „Gintaro savybės“. Į šias programas muziejus pakvies ir sekmadienį, gegužės 12 d. Čia taip pat veiks ir Palangos gintaro muziejaus 60 metų jubiliejaus paroda.

O Jūratės ir Kastyčio skveras taps savotiškais legendiniais Jūratės Gintaro namais, kuriame vyks šventiniai koncertai: 15 val. koncertuos Gintarė Karaliūnaitė, 17 val. – Gintė ir Lukas, o 19 val. naują programą „Kur suteka Saulės“ pristatys Saulius Petreikis su grupe.

Jei oro sąlygos leis, Palangos dangų šeštadienį papuoš ir šventės draugų iš Birštono karšto oro balionų šventės balionai.

Atraktyvios varžytuvės ir gintaro lietus

Šeštadienio popietę, 14 val., J. Basanavičiaus gatve žirgu kinkyta karieta link jūros pajudės jūrų dievas Bangpatys. Paplūdimyje ties jūros tiltu jis paskelbs Lietuvos gintaro rinkimo čempionato pradžią – gintaro rinkėjai per nustatytą laiką turės surinkti kuo daugiau specialiai kiekvienam čempionato dalyviui įrengtoje zonoje išbarstytų smulkių gintaro gabalėlių.

Į smagias varžytuves bus pakviesti ir mėgstantieji pasidabinti –16 val. bus renkamas gražiausiu gintaro papuošalu ar aksesuaru pasidabinęs šventės dalyvis.

Ilgai lauktas gintaro lietus iš Bangpačio rankų paplūdimyje pažirs 16.30 val. Jūrų dievas pažers ne mažiau kaip 50 kilogramų kilogramų vadinamojo Lietuvos aukso, tad šventės organizatoriai neabejoja – nė vienas Gintarinio savaitgalio dalyvis šeštadienį neliks be gintaro.

Svarbiausia – gera nuotaika

O kokios gi savaitgalio orų prognozės? „Bendraujame su Bangpačiu, stengiamės, kad savaitgalį Palangoje būtų geriausias įmanomas oras. Tačiau neabejoju, kad bet kokiu atveju pavasarinė gamta netrukdys pramogautojams dalyvauti įvairiuose renginiuose, juk svarbiausia šventės metu – ne orai, o tinkamas pasirengimas ir gera nuotaka“, - neabejoja Gintarinio savaitgalio organizatorius Nerijus Stasiulis.


šaltinis: https://palanga.lt/naujienos/nepraleiskite-progos-savaitgali-palangoje-lis-gintarais/11786


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN