Atsisveikinimo namuose „Rekviem“ atidaryta keramikos ir tapybos darbų paroda „Du keliai“

Naujienos: Renginiai , 2022-05-06 10:26
El. pašto adresas: giedre@adverum.lt

Kaune įsikūrusių „Rekviem“ atsisveikinimo namų erdvėje ketvirtadienio pavakarę atidaryta tapytojos Giedrės Riškutės-Kariniauskienės ir keramiko Algimanto Patamsio darbų paroda „Du keliai“. Šiuo renginiu atsisveikinimo namai atveria duris menui, juo kviečia pasigrožėti visus kauniečius ir miesto svečius.

Bernardas Vilkelis, „Rekviem“ ir Kėdainiuose esantį „Lietuvos krematoriumą“ valdančios AB „K2 LT” vadovas, sako, kad atsisveikinimas su artimuoju yra sunki patirtis, o menas gali ją bent kiek palengvinti. „Su Algimantu Patamsiu bendradarbiaujame nuo pirmųjų „Lietuvos krematoriumo“ atidarymo dienų, ten nuolat rengiame nemokamas profesionalių Lietuvos menininkų darbų parodas. Pristatydami dviejų talentingų kūrėjų darbų ekspoziciją „Rekviem“, tikimės, kad ir atsisveikinimo namai taps menui draugiška erdve. Atsisveikinimo su artimuoju tema nėra lengva, mes stengiamės ją nuspalvinti gražiausiomis gyvenimo spalvomis“, − sako B. Vilkelis.
Jonavos gatvėje, ant Neries kranto veikiantys „Rekviem“ išsiskiria savo filosofija ir šiuolaikišku požiūriu į atsisveikinimą su artimaisiais, kuris gali būti ne tik tradiciškai ramus, bet ir šviesus, pakylėjantis. „Džiaugiamės, kad šviesūs, šilti meno kūriniai randa vietą atsisveikinimo namuose, o visi čia apsilankantys gali jais pasigrožėti“, − sako Karolina Jancevičiūtė, „Rekviem Kaunas“ administracijos vadovė.

Gamtos harmonija

Kristalinės glazūros techniką naudojantis Algimantas Patamsis vertinamas kaip vienas profesionaliausių keramikos technologijų žinovų Baltijos šalyse. Menininko kūryboje – papuošaluose, vazose, urnose – susilieja gamta ir dvasios harmonija, gamtos objektai vaizduojami nežemiškų augalų pavidalu.
„Džiaugiuosi, kad yra žmonių, kurie supranta, jog menas turi lydėti visur ir visada. Nuostabu ir netikėta surengti parodą tokioje erdvėje, kuri visai nepanaši į liūdesio buveinę. Tikiu, kad gilus netekties jausmas visai kitaip išgyvenamas, kai aplink gali išvysti meno kūrinius – harmoningus, švelnius, savyje talpinančius nežemišką grožį. Kristalinė glazūra yra kaip žvaigždžių žibėjimas ar laiko mašina, perkelianti į aną pasaulį“, − susirinkusiems parodos dalyviams sakė A. Patamsis.
Virš 30 parodų surengusi tapytoja ir scenografė G. Riškutė-Kariniauskienė yra daugelio tarptautinių ir Lietuvos kūrybinių̨ simpoziumų, plenerų, grupinių parodų dalyvė. Menininkė yra sukūrusi scenografiją ir kostiumus daugiau kaip penkiasdešimčiai teatro pastatymų, Pasaulio lietuvių Dainų ir šokių šventėms, tarptautiniam folkloro festivaliui „Baltica“. Kūrėjos įkvėpimo šaltinis yra gamta ir besikeičiančios jos būsenos, o dažnai – jūros vaizdiniai, kuriuose gausu vaiskių spalvų, nuotaikų, spalvinių bei emocinių tyrinėjimų. Jos kūriniuose vaizduojami elementai – švelnūs ir jautrūs, tarsi įsupti į raibuliuojantį pustonių apklotą, kuris geba mintimis kiekvieną nunešti banguojančios jūros link.
Parodą aplankyti ir išvysti eksponuojamus kūrinius visi norintys kviečiami iki šių metų liepos 28 d.

Apie „Rekviem Kaunas“
Atsisveikinimo namai „Rekviem Kaunas“ pradėjo veikti 2021 metų vasarį. Jie priklauso įmonių grupei „K2 LT“, kuri valdo „Lietuvos krematoriumą“, teikiantį pagarbaus ritualinio kremavimo paslaugas bei ritualinio laidojimo paslaugų teikėją „Rekviem“, vienijantį apie 45 atsisveikinimo namų visoje Lietuvoje.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN