Burbiškio dvaras vasarą pasitinka su dvariška mada (Radviliškio r.)

Naujienos: Renginiai , 2022-05-31 22:52
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos skyriuje (Radviliškio r.) birželio 4 dieną 14 valandą vyks parodos „Dvaro pramogos. Vasara dvare“ iš mados istoriko, kolekcininko Aleksandro Vasiljevo fondo kolekcijos pristatymas. Parodos atidarymą paskelbs ir į intriguojančią ekskursiją po dvarų mados pasaulį kvies pats kolekcijos savininkas A. Vasiljevas. Renginio dalyviams būtina išankstinė registracija tel. 8611 12051.

Parodoje eksponuojami XIX amžiaus pradžios–XX amžiaus I pusės rūbai, aksesuarai ir meno kūriniai. Lankytojai išvys 30 moterų, vyrų, vaikų kostiumų, 100 aksesuarų ir 5 portretus. Paroda, kurią vienija tema „Vasara dvare“, Lietuvoje pristatoma pirmą kartą.

Vasara dvare buvo ir yra kupina džiaugsmo, pramogų, žydėjimo, linksmybių. Išpuoselėtas Mykolo Baženskio Burbiškio dvaras teikė daug malonių akimirkų jo gyventojams ir svečiams. O kokia vasara be madingų drabužių? Kaip ir dauguma Lietuvos dvarininkų, taip ir Burbiškio dvaro savininkai madas sekė to meto mados žurnaluose, keliaudami po Europą.

Parodoje „Vasara dvare“ lankytojai sužinos, kokias sukneles XIX amžiaus viduryje dėvėjo kilmingos Lietuvos moterys, kam pirmenybę teikė vyrai, kokias mados naujoves atnešė moderno arba secesijos stilius, kada ir kodėl moterys išsivadavo iš korsetų, kaip madą keitė karai ir pasaulinė ekonominė krizė, kokių naujų vėjų į madą įpūtė Holivudo filmai – kaip istorijos eiga atsispindi madoje.

Burbiškio dvare įvairaus amžiaus lankytojams paruoštos ir pažintinės dvarų mados edukacijos.
Vasarišką madą pristatanti paroda „Dvaro pramogos. Vasara dvare“ Burbiškio dvare veiks iki spalio 2 dienos.

Turtinga A. Vasiljevo kolekcija Burbiškio dvare eksponuojama ne pirmą kartą. Pernai lankytojai galėjo sužinoti, kas buvo madinga medžioklėje, 2020 metais veikė paroda „Dvaro elegancija“. Iš viso A. Vasiljevo fondo kolekcijoje saugoma per 500 tūkstančių meniniu ir istoriniu požiūriu vertingų eksponatų.

Paroda „Dvaro pramogos. Vasara dvare“ – projekto „Burbiškio vasaros susitikimai“ dalis. Vasaros susitikimai tęsis liepos 31 dieną spektakliu „Šimtmečio moterys“, o rugpjūčio 20 dieną koncertuos atlikėja Jurga Šeduikytė.


Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.
Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija
Lauros Prascevičiūtės nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN