Mažeikiuose XVI Žemaičių dūdų šventė nuaidėjo su trenksmu

Naujienos: Savivalda , 2022-06-14 17:02
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

Vasara Mažeikiuose prasidėjo trenksmu – 4 dienas gaudė dūdos, skambėjo muzika ir dainos, sukosi šokėjai. Vyko Lietuvos galiūnų čempionato I etapas. Po 5 metų pertraukos vykusi tradicinė Žemaičių dūdų šventė subūrė kone 3 tūkst. dalyvių. Sulaukta svečių ne tik iš visos Lietuvos, bet ir užsienio – Latvijos, Estijos, Čekijos, Lenkijos, Norvegijos.

Birželio 1-oji – Tarptautinė vaikų gynimo diena – buvo skirta šokiams. Pirmą kartą vyko moksleivių liaudiškų šokių kolektyvų festivalis „Vaikystės glėby“, sukvietęs beveik 1 tūkst. jaunųjų šokėjų iš visos Lietuvos ir Lenkijos. Pasirodė kone 30 šokių kolektyvų. Jie šokiais pristatė atskirus etnografinius regionus: Žemaitiją, Aukštaitiją, Suvalkiją.

Antrąją dieną – mažoji dainų šventė „Muzika žiedų ir vėjo“, kurioje dalyvavo taip pat kone 1 tūkst. jaunųjų dainorėlių iš visos Lietuvos. Iš ryto Senamiesčio parke nuskambėjo pačių mažiausiųjų, ikimokyklinio amžiaus, dainuojančių vaikų dainos. Po pietų Laisvės ir V. Burbos gatves užliejo šventinė jaunučių ir jaunių chorų ir ansamblių dalyvių eisena. Vakare Senamiesčio parke uždainavo 39 kolektyvai.

Tą pačią dieną Mažeikių kultūros centre iškilmingai įteikta jubiliejinė, 20-oji, Mažeikių krašto kultūros premija. Ji skirta Rimantui Mikalauskui, Viekšnių (dabar Mažeikių) kultūros centro kolektyvo „Virventa“ vadovui, Vytauto Klovos muzikos mokyklos pedagogui, už ilgametę aktyvią kultūrinę, kūrybinę veiklą, liaudiškos muzikos tradicijų puoselėjimą, dalyvavimą ir pasiektus laimėjimus respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose, festivaliuose.

Trečiąją šventės dieną Mažeikiuose rinkosi stipriausi šalies vyrai – startavo Lietuvos galiūnų čempionatas. Pirmajame jo etape dalyvavo 8 sportininkai, kurie susirungė 5 rungtyse: traktoriaus, sveriančio 10,5 t, tempimo, 4 skirtingų svorių svarmenų kėlimo estafetės, svarmenų („lagaminų“) po 135 kg nešimo, padangos, sveriančios 360 kg, vertimo ir 210 kg svarmens nešimo tarp kojų estafetės, 140 kg svorio akmens perkėlimo. Pergalę šiame etape šventė mažeikiškis galiūnas Mantas Lalas. Varžyboms teisėjavo ne kartą stipriausiu Lietuvoje tituluotas Saulius Brusokas. Pertraukose tarp rungčių ištvermę ir jėgas išbandė žiūrovai. Šią dieną užbaigė grupės iš Latvijos „Big Al & The Jokers“ koncertas.

Plateliuose surengta konferencija „Žiedinės ekonomikos iniciatyvos Europos vietos bendruomenėse“, kurioje dalyvavo į XVI žemaičių dūdų šventę atvykę projekto „Žiedinis atliekų tvarkymas“ dalyviai ir miestų partnerių atstovai iš Norvegijos, Estijos, Čekijos, Lenkijos, Latvijos. Aptarta projekto eiga, kalbėta apie atliekų perdirbimo tendencijas ir pokyčius Lietuvoje ir užsienio šalyse.

Ketvirtąją, paskutinę, šventės dieną mieste griaudėjo dūdų orkestrai. Nuo pat ryto jie budino gyventojus. Laisvės ir V. Burbos gatvėmis nusidriekė iškilminga eisena į Senamiesčio parką, kur vyko pagrindinis šventės koncertas. Parko aikštėje ir scenoje pasirodė pučiamųjų instrumentų orkestrai iš Mažeikių, Panevėžio, Vilkaviškio, Pabradės, Kybartų, Šiaulių, Telšių, Siguldos (Latvija), Lietuvos kariuomenės, Lietuvos karinių oro pajėgų, Lietuvos karinis jūrų laivyno, Vidaus reikalų ministerijos reprezentacinis orkestrai ir šokių grupės.

Šventė baigėsi atlikėjo Sauliaus Prūsaičio koncertu.


Mažeikių rajono savivaldybės administracijos
Ryšių su visuomene skyrius


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN