Sauja granatų sėklų per dieną – raktas į gerą savijautą: išbandykite 3 receptus

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-06-15 08:16
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Gaivieji granatai – ne tik skanūs, sveiki, bet ir virtuvėje įvairiai panaudojami vaisiai. Granatus į savo kasdienę mitybą įtraukti verta – juose gausu antioksidantų, be to, granatų sėklomis gardinti galima ne tik desertus, bet ir salotas, įvairiausius užkandžius ar naudoti jas sriuboms ruošti. Mat šių vaisių sėklos skirtingiems patiekalams suteiks gaivumo bei įmantresnio skonio. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad granatai tarp pirkėjų populiarūs, be to, lietuviai vis labiau domisi ir naujove – šaldytomis granatų sėklomis.

Nenorite terliotis – rinkitės šaldytus

„Švieži vaisiai ir daržovės – neatsiejama vasaros pirkinių krepšelio dalis. Pastebime, kad pirkėjai šiltuoju metų sezonu perka ne tik vietinių augintojų užaugintus vaisius ir daržoves, tačiau dairosi ir į kitas didelį vitaminų kiekį turinčias gėrybes: nektarinus, persikus ar granatus. Visai neseniai prekybos tinkle pristatėme ir dar vieną naujieną – šaldytas granatų sėklas, kurios vos pasirodžiusios parduotuvėse patraukė pirkėjų dėmesį“, – teigia V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad šaldytos granatų sėklos – puiki alternatyva tiems, kurie neturi laiko arba nenori patys lukštenti šių vaisių.

„Granatų lukštenimas – iš pažiūros yra netvarkingas darbas, mat lupant granatus lengvai galima apsitaškyti jų sultimis. Visgi yra įvairiausių būdų, kaip granatus išlukštenti greičiau, patogiau ir švariau. Pavyzdžiui, perpjovus granatus per pusę jų sėklytes galima išmušti mediniu šaukštu. Žinoma, tiems, kurie granatais mėgautis nori čia ir dabar – šaldytos granatų sėklos yra puikus pasirinkimas. Be to, pasirinkus šaldytas granatų sėklas jų nereikės suvalgyti per kartą – taip dar ir prisidėsite prie maisto švaistymo mažinimo“, – sako J. Sabaitienė.

Ką iš jų pasigaminti?

Kaip teigia vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, granatus į kasdienį savo racioną įtraukti tikrai verta. Granatai pasižymi didžiule antioksidantų, vitaminų C ir K gausa, jie yra puikus folio rūgšties, kalio, vario ir net geležies šaltinis. Į kasdienę mitybą įtraukus granatus mažėja tikimybė susirgti širdies ligomis, gerėja kraujo spaudimas, virškinimas, stiprėja imuninė sveikata. Be to, šių vaisių sėklos universaliai panaudojamos virtuvėje.

„Granatai virtuvėje panaudojami labai įvairiai. Nors daugiausiai granatų užauginama Indijoje, jų sėklos itin mėgstamos Artimųjų Rytų virtuvėje. Jie ne tik puikiai tinka salotoms, kuskusui ar kitoms kruopoms pagardinti, bet ir dera prie žuvies ar mėsos patiekalų. Granatai – mėgstama įvairiausių padažų sudėtinė dalis. Padažams jie suteikia ir saldumo, ir rūgštumo. Taip pat šias sėklas derinti galima ir su netikėtais ingredientais, pavyzdžiui, Italijos pasididžiavimu – mocarelos sūriu“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Vienas iš netikėčiausių, tačiau savo skoniu stebinančiu pavyzdžių – mocarelos, apelsinų, šviežių bazilikų ir granatų sėklų salotos. Visus šiuos ingredientus tereikia sumaišyti, apšlakstyti kokybišku alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir granatų sirupu.

Granatų sėklomis, pasak „Iki“ atstovės, gali būti gardinamos ir sriubos. Pavyzdžiui, rytiečių įkvėpta trinta kalafiorų, morkų ir kalendros sriuba. Ji gaminama sultinyje išvirus bulves, morkas, kalafiorus, salierus. Galiausiai viskas yra sutrinama iki vientisos masės, pagardinama įvairiausiais rytietiškais prieskoniais ir patiekiama su granatų sėklomis bei šviežios kalendros lapeliais.

J. Sabaitienė patiekalų su granatų sėklomis siūlo pasigaminti namuose ir dalijasi net trimis receptais.

Cukinijų suktinukai su sūriu ir granatų sėklomis

Jums reikės:

600 g cukinijų

300 g kreminio sūrio

2 v. š. smulkiai pjaustytų marinuotų agurkų

1 v. š. smulkintų marinuotų kaparėlių

3 v. š. kedrinių pinijų

1 a. š. druskos

2 a. š. čiobrelių lapelių

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Saujos šaldytų granatų sėklų

Gaminame:

Išilgai supjaustykite cukinijas plonomis juostelėmis, apibarstykite puse šaukštelio druskos ir palikite 10 minučių, kad išleistų skystį. Cukinijų juosteles nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kulinariniu teptuku aptepkite jas alyvuogių aliejumi ir sudėkite į įkaitintą grilio keptuvę. Kepkite 2 minutes iš abiejų pusių, kol cukinijos įgaus grilio žymes. Perkelkite iškepusias cukinijas ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų aliejaus perteklių ir palikite atvėsti. Kedrines pinijas suberkite į sausą įkaitintą keptuvę ir nuolat maišydami trumpai jas paskrudinkite. Pinijos bus paruoštos, kai paruduos. Dubenyje sumaišykite kreminį sūrį, smulkintus marinuotus agurkus ir kaparėlius, suberkite likusią druską, pusę čiobrelių lapelių ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą įdarą užtepkite ant keptų cukinijų, susukite jas ir apibarstykite kepintomis kedrinėmis pinijomis, likusiais čiobrelių lapeliais bei granatų sėklomis.

Kepti batatai su feta ir granatų sėklomis

Jums reikės:

1 kg didelių batatų

1 a. š. druskos

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Padažui:

3 v. š. sojų padažo

2 v. š. medaus

1 v. š. ryžių acto

2 a. š. sezamų aliejaus

2 aitriųjų paprikų

1 skiltelės česnako

Saujelės smulkintų šviežių petražolių

50 g fetos

Saujos šaldytų granatų sėklų

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Batatus nuplaukite, perpjaukite pusiau ir kiekvienos puselės vidinę pusę įstrižai, suformuodami tinklelį, išraižykite aštriu peiliu. Išdėliokite juos kepimo skardoje pjūvio puse į viršų, apibarstykite druska, apšlakstykite aliejumi ir kepkite orkaitėje 30 minučių. Nuplaukite ir susmulkinkite aitriąsias paprikas. Dubenėlyje sumaišykite sojų padažą, medų, ryžių actą ir sezamų aliejų. Sudėkite smulkintas aitriąsias paprikas bei išspaustą česnaką ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Keptus batatus gausiai padenkite paruoštu padažu ir pašaukite į orkaitę dar 10–15 minučių, kol jie pasidengs traškia plutele. Prieš patiekdami apibarstykite batatus smulkintomis petražolėmis, fetos gabalėliais ir granatų sėklomis.

Sveikuoliškas dubenėlis su lašiša, moliūgais ir granatų sėklomis

Jums reikės:

200 g moliūgų

100 g žiedinių kopūstų

50 g raudonųjų svogūnų

100 g bolivinių balandų

50 g lapinių burokėlių lapų

200 g lašišos filė

1 a. š. druskos

Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

2 v. š. šaldytų granatų sėklų

1 v. š. alyvuogių aliejaus

2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių

1 a. š. smulkintų krapų

Gaminame:

Moliūgus nulupkite ir supjaustykite kubeliais, žiedinius kopūstus sulaužykite mažesniais žiedynais, o svogūnus susmulkinkite. Bolivines balandas nuplaukite po tekančiu vandeniu, suberkite į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu ir virkite apie 15 minučių. Pasūdykite lašišos filė ir iškepkite ją keptuvėje po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepusią lašišą pagardinkite pipirais. Švariame puode užkaiskite vandenį, įberkite druskos, suberkite moliūgus ir virkite apie 10 minučių. Tuomet suberkite žiedinius kopūstus ir virkite dar 5–7 minutes. Galiausiai į puodą sudėkite lapinius burokėlius ir dar minutę pavirkite. Nukelkite puodą nuo viryklės, nupilkite vandenį ir palikite ataušti. Į dubenėlius suberkite bolivines balandas, išdėliokite lašišos filė, virtus moliūgus, žiedinius kopūstus bei lapinius burokėlius. Viską apibarstykite svogūnais, granatų sėklomis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei žaliųjų citrinų sultimis, papuoškite krapais ir patiekite.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN