Pabuvota miesto partnerio Konino šventėje (Akmenės r.)

Naujienos: Savivalda , 2022-06-21 22:24
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Savivaldybės oficiali delegacija – Tarybos narė Judita Puzonienė, Kruopių seniūnė Rasa Statkuvienė, Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Rūta Žiedienė - grįžo iš Konino (Lenkija). Delegatės pabuvojo po dvejų metų pertraukos šiame mieste partneryje surengtoje tradicinėje šventėje „Konino dienos“. Be akmeniškių jose dalyvavo Joniškio rajono ir Karlovo miesto (Bulgarija) delegacijos. „Konino dienų“ svečiai ne tik dalyvavo šventiniuose renginiuose, bet jiems buvo surengta ir ekskursijų, kurių dėka susipažinta su krašto istorija, paveldu, lankytinais objektais. Vizito metu su Konino miesto vadovais buvo aptartos švietimo, meno, sveikatos apsaugos, socialinės paramos, jaunimo mainų, aplinkos apsaugos sritys bei diskutuota kitais aktualiais klausimais, aptartos kultūrinių mainų galimybės. Taip pat miestų partnerių atstovams buvo pristatyti vykdomi atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimo projektai. Susitikimuose delegacijų atstovai diskutavo apie įgyvendinamus projektus, iššūkius ir ateities planus.

Akmeniškių delegacijos vadovė J. Puzonienė oficialiame susitikime su Konino miesto meru Piotru Korytkowskiu sakė: „Man labai malonu pasveikinti Jus su miesto švente Akmenės rajono savivaldybės mero Vitalijaus Mitrofanovo, rajono gyventojų ir mūsų delegacijos narių vardu. Konino miesto oficiali delegacija birželio 9 – 12 dienomis viešėjo Akmenės krašte ir dalyvavo „Akmenės smuikelio“ šventėje. Mes, kaip matote, labai greitai atvykome atsakomojo vizito. Nuoširdžiai dėkojame už pakvietimą dalyvauti Jūsų šventėje ir tikimės, kad abipusis mūsų bendradarbiavimas ir toliau tęsis bei įgis naujų formų!“ Į tai Konino miesto meras atsakė pažadu atvykti į Akmenės rajoną, kuriame dar nėra buvęs.

Akmenės rajono savivaldybė ir Konino miestas regioninio bendradarbiavimo sutartį pasirašė 1999 metų rugsėjo 21 dieną. Nuo tol keičiamasi oficialiomis delegacijomis, rengtos tarptautinės vaikų vasaros poilsio stovyklos, muzikantai ir šokėjai dalyvavo abiejose šalyse rengiamuose meno, muzikos festivaliuose, šventėse.

Įvertinant nuopelnus dėl bendradarbiavimo plėtotės, 2000 metais tuomečiam Konino miesto merui Kazimierzui Palaszui suteiktas Akmenės rajono garbės piliečio vardas.

Itin gilias tradicijas turinčiame, keturis dešimtmečius rengiamame, Konino tarptautiniame dainų ir šokių festivalyje nuolat dalyvavo akmeniškiai vaikai, jie yra pelnę prizinių vietų.

2006 metais žengtas dar vienas svarbus žingsnis Akmenės rajono ir Konino miesto bičiulystei plėsti – užmegzti oficialūs ryšiai su šio miesto nevyriausybine organizacija „Eurokon 1993“, pradėta keistis delegacijomis.

2008 metais pradėta mainytis parodomis: akmeniškės tautodailininkės Elenos Adomaitienės (1930-01-06 - 2019-01-30) paveikslai eksponuoti Konine. 2009-ųjų pradžioje Konino miesto atstovės Miroslavos Dimitrovos 24 grafikos darbų paroda veikė Akmenės krašto muziejuje. Vėliau savo kūrybą Konine pristatė ir dailininkai Stanislovas Adomaitis, Rita Almanis bei kiti menininkai. 2008-aisiais Konine surengta tarptautinė profesionalių fotografų stovykla, kurioje atstovauta ir Akmenės rajono savivaldybei.

2009 metais gimė naujas sumanymas: akmeniškių folklorinis ansamblis, keli gražiadarbiai, amatininkai kasmet vyko į tais pačiais metais pradėtą rengti Konino Kaziuko mugę ir būtinai nusiveždavo lietuviškos duonos – paveldo degustacijai. 2012 metais lietuviška duona šiame renginyje pelnė didįjį prizą – pripažinta skaniausia. Vėliau Konino Kaziuko mugė pradėta vadinti Konino miestų partnerių kultūrų festivaliu.

2012 metais Konino moterų futbolo komanda dalyvavo 5-osiose TAFISA Pasaulio sporto visiems žaidynėse, kurių dalis vyko Akmenės rajone. Tai ne vieninteliai sportininkai, lankęsi Akmenėje – kiek anksčiau po gražiausius krašto kampelius pedalus mynė dviratininkų vyrų komanda.

2014 metais Koninas aktyviai dalyvavo Akmenės rajono savivaldybės administracijos parengtame projekte „Viena Europa – viena šeima“, finansuojamame Europos Sąjungos pagal programą „Europa - piliečiams“. Akmeniškiai dalyvavo tarptautinėje Konino konferencijoje „Naujausi pasiekimai ekonomikos vystymo ir investicijų pritraukimo srityje. Praktiniai Konino sprendimai.“ Konferencija buvo daugiau kaip metus besitęsiančios ekonomikos skatinimo strategijos plano įgyvendinimo dalis. Renginio metu pristatyti Konino savivaldos sprendimai, siekiant į regioną pritraukti tiek vietines, tiek tarptautines užsienio investicijas, bei aplinkinių regionų geroji praktika.

2017 metais jubiliejiniame, dešimtajame, Konino miestų partnerių kultūrų festivalyje dalyvavo Akmenės kultūros namų liaudiškų romansų grupė „Akmenės vyrai“ (vadovas Alvydas Vaičiakauskas), tautodailininkės Lionė Stupurienė ir Ona Deniušienė. Tarptautiniame vaikų dainų ir šokių festivalyje Akmenės kraštui atstovavo Ventos muzikos mokyklos solistės (mokytoja Genovaitė Bučiuvienė). Ši pedagogė parengė ir atlikėjų, kurie tame pačiame festivalyje dalyvavo ir anksčiau, ir 2018 metais.

Vėliau bendradarbiavimas tarp Akmenės rajono ir Konino miesto buvo nebe toks aktyvus: abu regionus, kaip ir Pasaulį, sukaustė koronaviruso pandemija.

Savivaldybės administracijos Tarptautinio bendradarbiavimo ir komunikacijos skyrius

Nuotraukose: Akmeniškių ir joniškiečių delegacijos su Konine juos lydėjusiais asmenimis; „Konino dienų“ akimirkos.

šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/pabuvota-miesto-partnerio-konino-sventeje/4415


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN